Thuis in jezelf

Herken je je in een of meerdere van onderstaande punten?

  • Ik voel me (vaak) gespannen
  • Ik ervaar (veel) stress
  • Ik denk/tob/pieker veel, zit vaak in m’n hoofd
  • Ik heb het gevoel ‘vast’ te zitten
  • Ik kom niet goed tot rust
  • Ik sta (bijna) altijd ‘aan’

En/of wil je:

  • leren voelen
  • uit je hoofd en in je lijf
  • leren loslaten
  • het contact met jezelf vergroten
  • in het moment leren zijn
  • praktisch aan de slag, zelf doen en ervaren

Met stemcoaching bij Thuis in de Stem kun je stappen zetten om je fijner te gaan voelen. Thuis in jezelf komen brengt rust, balans en veerkracht. Leer jezelf kennen door middel van zingen. De aanpak wordt vaak vergeleken met ‘yoga voor de stem’, of ‘mindfulness’ omdat het uitgaat van contact maken, aandacht hebben, loslaten en vertrouwen.  

Zingen brengt balans in het autonome zenuwstelsel en daardoor ontspanning. Verder gaat het om het contact aangaan zonder te oordelen. Laten zijn wat er is. En omdat je zelf zingt krijg je direct terugkoppeling (van wat je hoort, voelt of denkt, of van mij) in het proces van waarnemen (zonder oordelen), ruimte geven, loslaten en ontspannen. 

Tune-in...

We denken, willen, moeten, oordelen, beredeneren en controleren wat af met ons brein.
Als we zingen doen we niet anders. We vinden, denken, willen, beoordelen dit of dat van onze klank.

Tijdens de stemcoaching is het uitgangspunt: het is goed zoals het is. Neem de klank zoals het is, zonder het te beoordelen en zonder het te willen veranderen. Je zult merken hoeveel moeite het kost om dat te doen. Maar, bij de waarneming blijven, bij de sensaties blijven, observeren wat er gebeurt in je keel, in je hoofd, in je lijf, dat is de hulp om uit het hoofd te gaan. Door je bewust te worden van je gedachten, oordelen, patronen en in de fysieke waarneming te leren voelen wat er is, groeit het contact met jezelf. Deze manier van werken brengt je tot jezelf, in jezelf.

Ontspan...

Het autonome zenuwstelsel regelt alle dingen in je lijf die vanzelf, autonoom, gaan. Denk bijvoorbeeld aan de ademhaling, het kloppen van het hart en de spijsvertering. Het autonome zenuwstelsel is onderverdeeld in het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.

Het sympathische deel stelt de energie beschikbaar die we nodig hebben om te handelen, om in actie te komen.
Het parasympathische deel is rustgevend, regenereert energieverlies van de interne organen, zorgt voor evenwicht in de orgaanhuishouding en zorgt voor psychische balans.

Van sympathisch...

Vandaag de dag bevinden we ons overwegend in de sympathische toestand. Drukdrukdruk, deadlines, altijd bereikbaar zijn, constant prikkels om ons heen, angst, stress: we krijgen weinig ruimte om echt tot rust te komen. Die sympathische toestand houdt ons continu actief, het lichaam staat ‘aan’, te allen tijde klaar om te reageren. Fysiek houdt dat ‘aan staan’ het volgende in: de bloeddruk is verhoogd, de hartslag is verhoogd, de ademhalingsfrequentie is verhoogd en de spijsvertering wordt geremd. Geen toestand waarin we rust ervaren. Het nadeel is dat in deze toestand de nervus vagus, de grootste parasympathische zenuw, inactief blijft.

... naar parasympathisch

Het strottenhoofd wordt bijna uitsluitend parasympathisch geinnerveerd. Als wij zingen (of neuriën) brengen we de 9e hersenzenuw en aftakkingen van de 10e hersenzenuw in trilling, bovenop dat we verlengd uitademen (wat ook parasympathisch is). Dit geeft direct een ontspanningsignaal aan de hersenen die de informatie verder leidt, via de nervus vagus (10e hersenzenuw), naar ons hart, longen en buik.

Zingen helpt je daarmee in een toestand van rust en herstel te komen.

Adem uit...

Met het zingen van lange tonen adem je veel langzamer, en daardoor minder vaak, uit dan normaal. Dit heeft een positief effect op de zuurstofopname van spieren, weefsel en organen. Een korte uitleg:

Als we inademen krijgen de longen zuurstof binnen die via het bloed afgegeven wordt aan spieren/weefsels/organen. De afgifte van zuurstof ligt aan de hoeveel CO2 die in deze lichaamscellen zit. Hoe meer CO2er in zit, hoe meer zuurstof kan worden vrijgegeven. Bij een hoge concentratie CO2 in het bloed, laat de hemoglobine in rode bloedcellen meer zuurstof los. Als we teveel uitademen verliezen we CO2 en kan het bloed minder zuurstof afgeven. Lichaamscellen met weinig CO2, krijgen ook weinig zuurstof. Dit is door Christian Bohr onderzocht en wordt het ‘Bohr-effect’ genoemd.

Met het verlengde uitademen door het zingen behouden we dus meer koolstofdioxide. Het helemaal uitademen zorgt voor een optimale balans van zuurstof en kooldioxide.

Thuiskomen in jezelf door te zingen.

  • vertrouwd raken met jezelf
  • verbinding tussen hoofd en lijf herstellen
  • ervaar ruimte en balans in jezelf
  • voel je evenwichtig en zit goed in je vel
  • voel je vrij